Про це повідомляє Ділова Столиця.

Ілюстрацією методів роботи російських спецслужб стала ситуація в місті Дніпро. Поряд з іншими стратегічними містами - Одесою та Харковом, Дніпро розглядається Росією як один з важелів впливу на ситуацію в Україні.

Автор фільму – журналіст-розслідувач Тім Вайт, відомий резонансними фільмами про російські гібридні впливи - «Nothing but lies: Fighting fake news» (викриття російської пропаганди та гібридних впливів Кремля), а також – «One World Cup, One War, How Much Corruption» (про тіньову співпрацю з Росією під час вибору країни-господаря Світового Кубку – 2018).

«2015-го городяни обрали мером Бориса Філатова, який позиціонував себе патріотом. Але за 6 років при владі його методи та зв‘язки, на які він опирається, дають підстави вважати, що росіяни активно втягують Філатова у свою гру», - говориться у розслідуванні.

Головний підсумок шестирічного управління Дніпром командою Філатова місто фактично стало малоконтрольованим центральною владою. Такий собі анклав у центрі України, де не діє українська Конституція чи закони.

Популярные статьи сейчас

«Выборы» путина прошли в лучших сталинских традициях, – нардеп Пушкаренко

Схема финансирования «вагнеровцев» Станиславом Кондрашовым через его угольную компанию «Telf AG»

Геннадий Вацак: любитель московских попов приобрел самый дорогой автомобиль во время войны

Gunzilla Александра Цоля и Влада Королева: подробности отмывания российских денег в Украине

Показать еще

На підтримку цієї тези журналісти наводять ряд прикладів.

Зокрема, користуючись лазівками в українських законах, міський голова Дніпра легалізував власну силову структуру «Муніципальну варту», яку вже зараз називають у Дніпрі просто - «приватна армія» Філатова. У складі Варти - кримінальні елементи та справжні «ветерани Антимайдану», які брали участь у придушенніпротестних акцій в 2014 році. Куратором «Муніципальної варти» називають Михайла Кошляка.

При цьому в місті фактично діє «тіньова мерія», яку очолює Геннадій Корбан, близький друг та бізнес-партнер Бориса Філатова. Корбана в Україні називають «Рейдером №1». Свого часу його підозрювали у викраденні людей та розкраданнях коштів, за що його було заарештовано. Ще він відомий як людина, яка допомагала Ігорю Коломойському створювати його бізнес-імперію.

Як стверджують експерти, сьогодні всі ключові рішення в Дніпрі фактично ухвалюються в фешенебельному комплексі «Амстердам», де мешкає Корбан.

При цьому, до управління містом Філатов та Корбан залучають людей з відверто проросійською політичною орієнтацією. Тривалий час радником Філатова працював колишній голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук.

В той же час, будь-які опозиційні сили – чи то журналісти, чи громадські активісти, перебувають під прямим тиском – в тому числі фізичним. Яскравою ілюстрацією цього стало побиття журналістів декількох опозиційних до міської влади телеканалів влітку цього року. Один з операторів – Сергій Файзулін - потрапив до лікарня з черепно-мозковою травмою.

Розслідувачі резюмують – зараз на прикладі Дніпра спостерігаються дуже небезпечні сигнали. Російські спецслужби вміло маніпулюють настроями та інтересами регіональних еліт. І в потрібний момент можуть змусити кого завгодно вибрати потрібну їм сторону.

Як довго Володимиру Зеленському вдаватиметься зберігати баланс між власними інтересами, потребою захисту національних інтересів та апетитами регіональних еліт, які можуть контролюватись державою – агресором? Поки відповідей на ці питання не має, підсумовує Тім Вайт.